Värmekameraprojektet i samarbete med Linnéuniversitetet
Peter Lerman, universitetslektor vid institutionen för skog och träteknik, har fått 2,9 miljoner kronor för projektet ”Utveckling av industriell värmekameramätning för energieffektiv styrning av virkestorkning”. Projektet görs i samverkan med oss på JGA, RISE, och Termisk Systemteknik. Vi på JGA har nu under en längre period jobbat med ett projekt tillsammans med Linneuniversitetet i Växjö. Syftet med detta projekt är att undersöka om värmekamerateknik kan användas för att mäta torkningens fortskridande och eventuellt styra torkprocessen. Idag är det torkoperatören som hela tiden måste hålla koll på processen och se till så att virket torkas som det ska.
”Ibland jämför jag torkprocessen med brödbakning”, säger Lerman. ” Bagaren blandar ihop ingredienserna efter visst receptet och sätter degen i ugnen under en viss temperatur och tid som också står i receptet. Bagaren vet att receptet funkar men ändå så tittar han genom ugnsluckan för att se så att brödet är färdiggräddat innan han tar ut det.”
”Tänk dig nu istället att bagaren hela tiden får nya degar till sig som han förväntas grädda med perfekt resultat.” fortsätter Lerman. ”Men nu har han ingen aning om vilka recept som använts för degarna, vilka temperaturer eller tider som krävs, och han har inget fönster i ugnsluckan. Då blir det lite tuffare och ungefär så har torkoperatörerna det idag.”
Lerman menar på att torkoperatören hela tiden får nytt virke med olika egenskaper och fuktinnehåll som den förväntas torka med ett gott resultat. Det får alltså varken bli för fuktigt eller för torrt. Torkoperaratören kan inte heller med ögat avgöra om virket är färdigtorkat. Fuktigt virke ser med ögat likadant ut som torkat virke.
”Med värmekameran tror vi att torkoperatören kan få bagarens viktiga öga och därmed kunna avgöra hur torkningen fortskrider. Genom att mäta temperaturen på virket under torkningen så får vi ett mått på virkets fuktinnehåll.” påstår Lerman.
Lerman avslutar med att berätta om samarbetet med JGA, ”Samarbetet med JGA har alltid varit gott. Vi är tacksamma att vi så okonstlat kan komma ut i industrin både med studenter och som nu i forskningsprojekt. Det verkar finnas ett innerligt intresse från JGA att möta universitetsvärlden. Något som fler företag borde ta efter. Torkansvarig, Leif Gustavsson, på JGA är en viktig kugge i projektet och minst lika nyfiken som vi på universitetet!"
Fler nyheter
- Ny hemsida på gång!
- Beställ dina skogsplantor inför våren
- Nu lanserar vi Min Skog – tjänsten för dig som skogsägare
- Vinnare i vår biobränsletävling
- 100% återvunnen virkesfolie ger minskat klimatavtryck
- JGA deltog under matematikworkshop på Dackeskolan
- Skogsmässa på Bolmsö hov
- Vinnare av JGAs skogskryss 2023
- JGA Skog söker en ny inköpare!
- Skånetimmer och Skånetimmer Bioenergi går samma med JGA Skog
- Snart är det dags för mässan Skog & Traktor i Emmaboda!
- 2021, Ett rekordår för svensk sågverksindustri
- Vinnare av JGA Skogs Skogskryss 2022
- Skånetimmer, Skånetimmer Bioenergi och JGA Skog går samman
- Möt Jonas Sandborg, marknads- och försäljningsansvarig av trävaror på JGA.
- En positiv utveckling för den biologiska mångfalden i skogen
- Installation av värmeväxlare och koppling till kommunens fjärrvärmepanna!
- Sällskapsspel för mysiga hemmadagar
- Bygga hemma - Bastu
- Värmekameraprojektet i samarbete med Linnéuniversitetet