Ett sågverk med tradition

Meny

Sällskapsspel för mysiga hemmadagar

Att spela sällskapsspel är den mest underskattade aktiviteten att göra tillsammans med familj och vänner. Men i år har just denna aktiviteten blivit otroligt populär. Har du inte hunnit sätta dig ner med familjen och spela än är det dags att passa på att göra det mycket nu i jul. Föreställ er en sprakande brasa, varma julfärger som rött och grönt, lite småplock och ett brädspel. Varför inte göra brädspelet själva dessutom? Idag tipsar vi dig om några klassiska sällskapsspel i trä som är lika enkla att göra som roliga att spela. 


 

Memory är både ett enkelt och roligt spel. Här handlar det om att använda minnet och hitta de två motiv som hör ihop. Du behöver

  • Såga till 24 kvadratiska plattor i trä.
  • På ena sidan målar du sedan 12 olika motiv, två av varje. (Du kan skapa ditt eget tema-memory med djurmotiv, växtmotiv, siffror, bokstäver. Ja, lite vad du vill.) 
  • Vill du att ditt memory ska hålla längre lackar du det med en klarlack.

Prototypbild på spelet memory skapat i trä.

 

 

Poängplank är ett klassiskt 5-kamps spel. Här gäller det att kasta ett utvalt antal bollar i olika stora hål som ger högre poäng ju mindre hålet är. Frågan är hur du lägger upp din strategi? Garderar du med det stora hålet eller vågar du satsa på de lite mindre?

Studsar bollen tillbaka får du 0 poäng.

Prototypbild på ett bollplank gjort i trä.

 

Luffarschack (eller tre i rad) är kanske det första spelet man lär sig. Här vinner den som lyckas lägga sina tre spelmarker i rad. Motspelaren ska göra sitt bästa för att göra samma sak och samtidigt försöka hindra den andre att få tre i rad.

Du behöver en träskiva som är indelad i nio fält och tre spelmarker var som har olika utseende i färg eller form.


Prototypbild på luffarschack skapat i trä.

 

En tärning behövs till många spel, men ofta är de så små att de lätt försvinner. Gör en egen, rejäl tärning i trä som inte tappas bort lika lätt.

Det enda du behöver är en stor, liksidig träkloss som du filar till kanterna på så att den blir skön att hålla i. Tärningar är uppbyggda så att det högsta talet är på motsatt sida med det minsta, och det näst högsta på motsatt sida med det näst minsta, och så vidare. Det betyder att 6 och 1 hamnar på motsatta sidor, liksom 5 och 2 och 3 och 4.

Prototypbild på en tärning gjord i trä.

 

Lycka till!